Elk jaar een stapje beter

Hoe wij onze gewasbescherming steeds milieuvriendelijker maken

Misschien wel de grootste uitdaging in onze teelt is onze planten schoonhouden van ziekten en plagen. Dagelijks halen wij het beste uit onze gewassen, en daar hoort het beschermen van onze planten ook bij. Het mooiste zou zijn om een natuurlijke balans hierin te vinden. Maar onze bloemen moeten natuurlijk ook aan de kwaliteitsnormen voldoen. Wij trekken vaak de parallel met onze eigen gezondheid. De basis is gezond levenspatroon, goede voeding, hulp van vitamines, een gezonde darmflora, etc.. En als het nodig is een paracetamol of ander geneesmiddel.

De afgelopen jaren hebben wij al enorme stappen gezet in het verminderen van het gebruik van chemische middelen. De basis van onze gewasbescherming is het inzetten van zoveel natuurlijke oplossingen en alleen chemisch ingrijpen als het echt nodig is. Zo kiezen wij ervoor om de spintproblemen op te lossen met hulp van natuurlijke vijanden die als leger de spintmijten opruimen. Andere insecten kunnen wij ook grotendeels met natuurlijke middelen onder controle houden. Zo gebruiken wij schimmelpreparaten die schadelijke insecten als trips afdoden. Daarnaast zetten wij ook natuurlijke plantextracten in, zoals neem producten, die schadelijke insecten afdoden of wegjagen.

Sinds de start van ons bedrijf meer dan 15 jaar geleden hebben wij al een aantal problemen volledig onder controle gekregen zonder het gebruik van chemische middelen. Zo gebruiken wij al jaren geen grondontsmettende middelen meer tegen nematodes. Vrijwel elk jaar vinden we weer een mooie oplossing voor één van de problemen.

Soms blijft het noodzakelijk om chemische middelen in te zetten. Als dit nodig is, kiezen we wel voor relatief milieuvriendelijke middelen die snel afbreken in het milieu. Vaak zijn dit middelen die heel specifiek op een bepaald insect of bepaalde schimmelziekte effect hebben. Zo gebruiken wij allang geen neonicotoides meer, dit zijn zeer persistente insecticides die een negatief effect hebben op de bijenpopulaties. En tegenwoordig hebben wij steeds meer klanten die allerlei eisen opleggen aan residuen van bestrijdingsmiddelen op het blad. Zo hebben wij een klant die ons vraagt om te voldoen aan de residue eisen die opgelegd worden aan voedingsmiddelen.

Daarnaast geeft elke chemische ingreep schade aan het gewas en de bloemen. Door voor onze manier te kiezen, die zeker niet de makkelijkste is, zien wij dat onze bloemen grote knoppen, fellere kleuren, meer lengte, mooier blad en een beter vaasleven hebben. Dus simpelweg een betere kwaliteit.

Toch is de gewasbescherming een continue proces dat nooit klaar lijkt. Zo komt er eens in de zoveel tijd een nieuwe ziekte opsteken, die vroeger door andere middelen werd onderdrukt. En daar mogen we dan weer een nieuwe oplossing voor zoeken….

Deel dit bericht:

Andere verhalen

Bloemenhoes voor de toekomst

Moeten we hoezen van plastic gebruiken? Wat kunnen we doen om de impact van onze hoezen op het milieu te verminderen?

Een nieuwe website en look & feel

Niet alleen een aanpassing van de buitenkant, maar ook de start van een vernieuwende aanpak.

Het belang van extra support voor onze Ethiopische medewerkers

Waarom we onze medewerkers ondersteunen in deze lastige economische tijden